SVIJET Bit će upućena vladi koja je dužna u roku od 45 dana odgovoriti

U Kanadi pokrenuta peticija za kažnjavanje onih koji negiraju genocid u Srebrenici

Tokom ove godine radit će na sličnoj peticiji za druge dijelove svijeta

Fena

Akcijom potpisivanja peticije otvoren put ka istini i pravdi

Foto: Arhiv


Kanadski parlament pokrenuo je elektronsku peticiju e-1837 za donošenje zakona u toj zemlji o kažnjavanju svih koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Peticija sadrži četiri puta više potpisa od neophodnog broja, naveo je, također, Institut.

Sekretar parlamentarnih peticija će nastaviti konačnu provjeru potpisa i izdati certifikat s tekstom peticije te ukupnim brojem potpisa. Ovaj certifikat će biti proslijeđen sponzoru peticije.

Na jednom od prvih ovogodišnjih zasjedanja kanadskog parlamenta sponzor peticije Brajan Mase (Brian Masse) će pročitati njen tekst, a nakon čitanja u parlamentu, peticija će biti upućena vladi Kanade, koja je dužna u roku od 45 dana odgovoriti na zahtjev.

Do čitanja peticije u parlamentu Institut za istraživanje genocida Kanada će aktivno kontaktirati članove parlamenta i vlade i objašnjavati značaj krivičnog sankcioniranja negatora genocida u Srebrenici. 

Posebno pismo će biti upućeno premijeru Džastinu Trudou (Justin Trudea), ministrici vanjskih poslova Kristiji Friland (Chrysti Freeland) i ministrici pravde i glavnom tužiocu Džodiju Vilsonu-Rejbuldu (Jody Wilson-Raybould). Pismo će biti poslano i svim članovima parlamenta.

Institut za istraživanje genocida Kanada će, na zahtjev velikog broja prijatelja istine i pravde, tokom ove godine raditi na sličnoj peticiji za druge dijelove svijeta, navodi se.

Povodom završetka potpisivanja profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i inicijator peticije, zahvalio je članovima upravnog odbora i internacionalnog ekspertnog tima Instituta, članovima FB grupe "Petition e-1837 Stop Srebrenica genocide denial", liderima i članovima mnogih organizacija i zajednica u Kanadi, SAD, Evropi, Australiji i BiH za četveromjesečni aktivan rad na potpisivanju peticije e-1837.

- Veličanstveno je bilo učestvovati u zajedničkoj borbi za istinu i pravdu. Kanada je ponovo ujedinila prijatelje istine i pravde u svijetu. Zahvalnost pripada i velikom prijatelju BiH i istine i pravde Brajanu Maseu, članu kanadskog parlamenta i sponzoru peticije. Hvala svim potpisnicima peticije iz svih provincija i teritorija Kanade, kao i kanadskim državljanima koji žive van Kanade. Vaš potpis na peticiji je bio potpis na istinu i pravdu. Već sada možemo konstatirati da je u Kanadi još jednom pobijedila istina o genocidu u Srebrenici - kaže se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Akcijom potpisivanja peticije otvoren je put ka istini i pravdi o genocidu u Srebrenici u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Bh. organizacije i zajednice iz SAD, Australije i pet evropskih zemalja tražile su od Instituta istu akciju u njihovim sredinama.

NA VRH

Podijeli članak na