VELIKA BRITANIJA

Sahranjen Pedi Ešdaun, nekadašnji visoki predstavnik u BiH

Preminuo 22. decembra prošle godine usljed komplikacija koje su nastale nakon što mu je otkriven rak mokraćne bešike

Pedi Ešdaun. Avaz

S. N.

11.1.2019

Lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, sahranjen je u mjestu Somerset u Velikoj Britaniji.

Njegova porodica organizirala je skromnu ceremoniju kojoj je prisustvovalo tek oko 400 ljudi. Među njima je bilo i više visokih britanskih zvaničnika, uključujući nekadašnjeg premijera Džona Mejdžora (John Major).

Nedaleko od crkve za više stotina poštovalaca lika i djela Ešdauna upriličen je prijenos sahrane.

Ešdaun je umro 22. decembra prošle godine usljed komplikacija koje su nastale nakon što mu je otkriven rak mokraćne bešike u poodmakloj fazi.


Džon Mejdžor na sahrani. Društvene mreže

Misu je predvodio otac Peter Tomas (Thomas). On je Ešdauna oslovio njegovim krštenim imenom - Džeremi (Jeremy) te sve pozvao da "odamo počast našem bratu".

- Ovdje smo da bismo se obratili Bogu da obrati pažnju na našeg dragog Pedija. Siguran sam da će ga prepoznati i pod tim, a ne samo krštenim imenom Džeremi. A sigurno ga neće osloviti s titulom koju ima - lord - našalio se otac Tomas.

S sahrane Ešdauna. Društvene mreže

Na sahrani je govorila i Ešdaunova sestra, Alison Dauning (Alisoun Downing), koja živi u Australiji. Rekla je da je pedi uvijek bio "osovina porodice, naš veliki brat".

- Oduvijek se borio protiv zmajeva. Nikada nije bježao od toga. Znali smo da je negdje, ustrajo radi, bori se, ne uzmiče. Mislili smo da će uvijek biti tako - rekla je ona.

Džon Mjedžor mu je odao priznanje kao "dostojnom protivniku dok sam bio premijer, a on u opoziciji".

- Van političke arene, bio mi je izuzetno cijenjen prijatelj - istakao je on.

Na bolji svijet Ešdauna je ispratila njegova supruga Džejn (Jane), sin Sajmon (Simon) s suprugom i djecom, te kćerka Katrina (Katherine) s suprugom i djetetom. 

Džeremi Džon Duram Ešdaun (Jeremy Joh Durham Ashdown), poznatiji kao Pedi, rođen je 27. februara 1941. godine u Nju Delhiju.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini bio je od 27. maja 2002. do 30 maja 2006. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.