PORUKE

Merkel iskreno: Sporazum EU-Turska ne funkcionira dobro

Merkel: Dodatni pritisak na grčka ostrva. AFP

Avaz.ba

11.1.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da sporazum između EU i Turske o suzbijanju priliva migranata ne funkcionira kako treba, kritizirajući ujedno i grčki pravni sistem zbog lošeg učinka u vezi sa deportacijama.

EU i Turska postigle su sporazum 2016. godine nakon priliva više od milion izbjeglica sa Bliskog istoka i Afrike na obale Grčke, prenosi Blic.rs.

Prema tom sporazumu, svako ko uđe u Grčku iz Turske i ko ne ispunjava uslove za azil mora biti vraćen. Takođe, za svakog sirijskog izbjeglicu koji bude vraćen iz Grčke u Tursku jedan Sirijac će iz Turske biti smješten u EU.

- Na žalost ovaj sporazum ne funkcionira dobro, a što predstavlja dodatni pritisak na grčka ostrva - rekla je Merkel.

Ocijenila na kraju dvodnevne posjete Atini da je grčki pravni sistem veoma složen i da vraćanje migranata ne funkcionira.

- Ima puno Iračana, Afganistanaca i mnogih drugih za koja mi nemamo rješenje u tom sporazumu. Evropa mora da se pozabavi i tim pitanjem. Prilično je složeno, ali dugoročno gledano nije nemoguće da će neke evropske zemlje jednog dana reći da ih taj problem više ne interesuje - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.