ANALIZA Nakon što je vlada Tereze Mej pretrpjela poraz

Zahuktava se drama u Velikoj Britaniji: Hoće li Brexita uopće biti

Opoziciona Laburistička partija odbija sporazum, baš kao i veliki broj konzervativaca

Nedeljnik.rs
11.01.2019 18:31

Brexit

Foto: Arhiva

Drama u Velikoj Britaniji oko Brexita se zahuktava, naročito pošto je vlada britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) pretrpjela poraz prije nekoliko dana u parlamentu kada su poslanici koji se protive izlasku iz EU bez dogovora izglasali amandman u cilju postavljanja novih prepreka za Brexit bez dogovora. 

Poslanici su podržali amandman na prijedlog zakona o finansijama kojim bi se zabranili troškovi na pripreme za izlazak bez dogovora ukoliko ih parlament ne odobri. Za pomenuti amandman glasalo je 303 poslanika, dok je 296 glasalo protiv, što znači da će vladi trebati izričito odobrenje parlamenta o napuštanju EU bez postignutog dogovora, prije nego što može iskoristiti određena ovlaštenja vezana za zakon o oporezivanju. Ovaj poraz takođe je istakao slabu poziciju premijerke kao liderke podijeljene partije, svega nekoliko dana prije ključnog glasaja o odobrenju sporazuma o Brexitu o kojem je ona pregovarala sa EU.

Ima li većine i za šta?

Ne samo da se Tereza Mej muči da obezbijedi većinu za sporazum, već je glavni problem u tome što, piše "Guardian", većina ne postoji ni za šta: ni za drugi referendum, ni za izbore, ni za dogovor za koji ekonomisti kažu da će biti katastrofa. A sat otkucava.

Ukoliko Mej bude poražena 15. januara, morat će izložiti plan B, a čini se da ga premijerka nema, piše "New York Times", osim da nastavi pregovarati sa EU i nada se da će ubijediti više poslanika da podrže plan A.

Vlada će po svoj prilici morati da traži produženje perioda za tranziciju, što je Mej već predlagala, a prijedlog je dočekan na nož. Na pitanje da li bi podržao produžavanje tranzicionog perioda, lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) je rekao da se premijerka upetljala u ovaj haos zato što nije uspjela da postigne nijedan smisleni dogovor sa EU.

Simpatizeri Brexita također nisu impresionirani.

Predsjednik Evropske komisije, sa druge strane, Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) rekao je da će se produžetak perioda tranzicije vjerovatno dogoditi, dodavši da je to dobra ideja zato što ostavlja prostor za razvijanje dugoročnog odnosa između Britanije i EU.

Hoće li Brexita uopće biti?

Odbijanje prijedloga premijerke moglo bi odvesti i do paralize Brexita i spriječiti izlazak Velike Britanije iz EU, rekao je sekretar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) za "Guardian". - Takav ishod bi nanio ogromnu štetu vezi između političara i birača, ali i reputaciji Britanije u svijetu, istakao je on.

- Ukoliko sporazum bude odbijen, ne samo da je moguće da Brexit bude potpuno drugačiji, nego može doći do paralize Brexita. A paraliza Brexita mogla bi dovesti do toga da Brexita uopće ne bude - rekao je Hant.

Tereza Mej upozorila je ranije kritičare njenog sporazuma o Brexitu da protivljenjem tom planu rizikuju štetu za britansku demokratiju i ekonomiju. Mej je navela da je sporazum koji je postigla s EU jedini koji poštuje rezultate referenduma iz 2016., štiti radna mjesta i omogućava izvjesnost za ljude i firme.

Premijerka je u decembru bila primorana odložiti glasanje o sporazumu u parlamentu pošto je postalo jasno da bi ga poslanici odbacili.

Nikad slabija britanska premijerka

Za Terezu Mej ovaj period obilježilo je i pitanje hoće li joj njena stranka izglasati povjerenje krajem protekle godine. Poslanici britanske vladajuće Konzervativne stranke ipak su izglasali povjerenje premijerki, a ona je istog dana na samitu lidera EU tražila pomoć za završetak procesa izlaska iz EU.

Nikada politički slabija britanska premijerka lobirala je kod evropskih lidera da joj pomognu u preživljavanju glasanja o Brexitu u svom parlamentu.

- Moramo progurati ovaj dogovor preko crte. Čula sam i razumjela zabrinute pobunjenike iz moje partije. Ne očekujem da će odmah doći do proboja, ali želim upozoriti evropske lidere da će rizik vezan za granicu sa Irskom ostati trajno - rekla je Tereza Mej.

Prema izvještajima, Mej razmatra da poslanicima ponudi ustupke u vezi sa predloženom sigurnosnom mrežom (backstop), mjerom koja treba spriječiti uspostavljanje tvrde granice između britanske Sjeverne Irske i Irske, članice EU.

Pitanje granice izmedu Irske i oblasti Sjeverna Irska ostaje jedno od osjetljivih pitanja u pregovorima. EU je predložila da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji EU i poslije izlaska Velike Britanije, dok je Tereza Mej rekla da je taj plan neprihvatljiv i da podriva ustavni integritet Velike Britanije.

Tvrda granica sa Irskom ?

Mej razmatra dvije opcije o tom pitanju. Jedna opcija podrazumijeva tehničko rješenje u kojem bi se nastavio dosadašnji protok trgovine sa EU putem granice sa Irskom, ali bi uključivao i određene infrastrukture na granici. Druga opcija, kojoj je naklonjenija premijerka, podrazumijeva carinski dogovor o taksama.

Suština je u tome što sporazum o povlačenju - a naročito sigurnosna mreža koja će stupiti na snagu ukoliko se ne izbjegne tvrda granica sa Irskom - nema većinu u parlamentu.

Opoziciona Laburistička partija odbija sporazum, baš kao i veliki broj konzervativaca. Zato je premijerka odložila glasanje za 15. januar u nadi da će uspjeti da ubijedi poslanike da glasaju za sporazum.

Drugim rečima, Brexit je daleko od epiloga.

NA VRH