REAKCIJA Tarife neprihvatljive

Trudo: Takse SAD su uvreda za Kanadu

Takse za kanadski čelik i aluminij uveo je Vašingtona u maju, a Donald Tramp je tu odluku pravdao da brani "nacionalnu sigurnost"

B92.net
11.01.2019 20:20

Džastin Trudo i Donald Tramp

Foto: Arhiv

Otava sarađuje sa političarima i privrednicima u SAD kako bi ubijedili predsjednika SAD da ukine takse na čelik i aluminij.

Takse za kanadski čelik i aluminij uveo je Vašingtona u maju, a  Donald Tramp (Trump) je tu odluku pravdao da brani "nacionalnu sigurnost".

Već smo razgovarali sa članovima Kongresa, sa guvernerima, sa privrednicima koji su pogođeni ovim taksama da izvrše pritisak na predsjednika da u procesu ratifikacije SAD treba da uklone tarife na čelik i aluminij - rekao je Džastin Trudo (Justin Trudeao), premijer Kanade tokom televizijske sesije pitanja i odgovora.  

Upitan zašto je potpisao sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) sa tarifama koje su još uvijek na snazi, Trudo je rekao da je potpisivanje sporazuma "u vrijeme nepredvidljivosti i protekcionizma u Sjedinjenim Državama bio prioritet za sve Kanađane".

Dodao je da vlada pokušava da promijeni Trampov um dok su SAD spremne da započnu sa ratifikacijom pakta.  

Novi trilateralni trgovinski sporazum, koji je potpisan u novembru, zamijenio je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Tramp, koji je stalno ponavljao da je NAFTA "najgori trgovinski sporazum ikada napravljen", tvrdio je da su SAD nepravedno tretirane u trgovini sa svojim susjednim i nadglednim partnerima. On je nametnuo 25-procentnu taksu na uvoz čelika i 10-procentnu taksu na uvoz aluminija iz Meksika, Kanade i EU.  

Trudo je američke takse nazvao "potpuno neprihvatljivim" i "uvredom" za Kanadu, upozoravajući da bi trgovinski rat naštetio privredama obje zemlje.

Otava je uvela kontra takse Americi za uvoz čelika, aluminija i robe kao što su viski, sok od narandže i drugi prehrambeni proizvodi. 

NA VRH