SVIJET Zbog zahtjeva predsjednika Trampa da se izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida

Najduža blokada u historiji SAD, stotine američkih vladinih službenika organizirale protestnu šetnju

Direktno je pogođeno oko 800.000 zaposlenih koji su na prinudnom odmoru ili rade bez plaće

Avaz.ba
12.01.2019 09:04

Foto: AFP

Djelimična blokada rada američke vlade ušla je u 22. dan i najduža je te vrste u historiji Amerike.

Analitičari navode da nema naznaka o napretku u sporu zbog kojeg su državni službenici bez plaće nakon što su propali novi pregovori između američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Senatori i kongresmeni napustili su Vašington tokom vikenda i nema naznaka da će se predstavnici Republikanske i Demokratske stranke ponovo sastati s Trampom.

Pošto je blokada rada administracije produžena i tokom vikenda, sada je i zvanično duža od blokade iz 1996. godine, koja je do sada bila najduža u historiji SAD.

Oba prekida izazvana su zbog budžeta. Trenutni spor u Kongresu usmjeren je na 5,7 milijardi dolara koje Tramp traži za gradnju zida duž granice SAD i Meksika.

Ovom blokadom direktno je pogođeno oko 800.000 zaposlenih koji su na prinudnom odmoru ili rade bez plaće.

Protest službenika vlade u Vašingtonu: Hoćemo naše plaće

Stotine američkih vladinih službenika bile su danas u protestnom maršu sindikata do Bijele kuće u Vašingtonu uzvikujući „hoćemo naše plaće“ i „želimo da radimo“, izražavajući time nezadovoljstvo zbog djelimične blokade rada savezne vlade.

Oni su se prije toga, po velikoj hladnoći, okupili ispred sjedišta sindikata zaposlenih u javnim službama s transparentima, a neke od njihovih poruka bile su: „Tramp, prekini blokadu“, „Pustite me da radim svoj posao“ i druge.

Protesti vladinih službenika ispred Bijele kuće poklopili su se s posjetom predsjednika Trampa Teksasu, a Tramp poručuje da je spreman blokirati rad vlade mjesecima, pa čak, ako je potrebno, i proglasiti vanredno stanje da bi zaobišao Kongres i tako osigurao novac za zid.

Oglasi

NA VRH