ODLUKE EU snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primjer pomirenja

Oglasili se Mogerini i Han: Svim srcem čestitamo na glasanju u Parlamentu Makedonije

Dvoje visokih evropskih zvaničnika nadalje ističu da očekuju da se Sporazum iz Prespe provede u cijelosti

S. N.
12.01.2019 10:44

Federika Mogerini i Johanes Han

Foto: Arhiv

Svim srcem čestitamo na glasanju u Parlamentu Makedonije kojim su prhvaćene promjene Ustava, saopćili su Federika Mogerini (Federica Mogherini), zamjenica predsjednika Evropske komisije i šefica evropske diplomatije, i Johanes Han (Johannes Hahn), komesar za proširenje Evropske unije.  

Reagirajući na odluku poslanika da se promijeni ime Makedonije u Sjeverna Makedonija da bi ta država odblokirala put prema NATO i EU, dvoje visokih funkcionera iz Brisela istaklo je da je "današnji dan krucijalni korak u provedbi Sporazuma iz Prespe", kojim su se Skoplje i Atina dogovorili da prevladaju skoro 30 godina duga sporenja.

- Politički lideri, kao i građani, pokazali su odlučnost da prihvate jedinstvenu historijsku priliku i riješe jedan od najstarijih problema u regionu te su se odlučno pokrenuli prema Evropskoj uniji.

EU snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primjer pomirenja, kako za region tako i Evropu u cjelini - ističe se u zajedničkoj izjavi.

Dvoje visokih evropskih zvaničnika nadalje ističu da očekuju da se Sporazum iz Prespe provede u cijelosti te najavljuju punu podršku Sjevernoj Makedoniji prema članstvu u EU.

NA VRH