AZIJSKE BERZE

Zbog pada kineskog izvoza i uvoza padaju cijene dionica

Trgovinski rat između SAD i Kine snažno pritisnuo kinesku privredu

Najveći pad kineskog izvoza u posljednje dvije godine. Ilustracija

Index.hr

14.1.2019

Na azijskim su berzama cijene dionica znatno pale jer je ulagače uznemirio neočekivani pad kineskog izvoza i uvoza, što je izazvalo strahovanje od usporavanja rasta kineske, ali i globalne ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 1 posto, nakon što je prošle sedmice dosegnuo najviši nivo u mjesec i pol dana. 

Pritom su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,4 posto. 

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi.

Pad cijena dionica posljedica je jutros objavljenih podataka prema kojima je kineski uvoz u decembru prošle godine pao za 7,6 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je izvoz skliznuo 4,4 posto.

Najveći pad kineskog izvoza u posljednje dvije godine ojačao je strahovanja ulagača da je trgovinski rat između SAD i Kine snažno pritisnuo kinesku privredu, čiji se rast već ionako posljednjih godina usporavao. 

Nakon što je u Pekingu prošle sedmice završen prvi ovogodišnji krug trgovinskih pregovora između SAD i Kine na nižoj razini, do kraja ovoga mjeseca zamjenik kineskog premijera Liu He vjerojatno će doći u Vašington na nastavak pregovora. 

Kineske su vlasti lani uvele niz mjera za poticanje rasta, od ubrzanja investicija u infrastrukturu do smanjenja obveznih rezervi banaka kako bi mogle više kreditirati građane i kompanije. 

Pad kineskog izvoza i uvoza izazvao je i pad cijena nafte te drugih sirovina jer je Kina vodeći svjetski potrošač sirovina. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.