EVROPA

Njemački ekstremni desničari napali novinarku

Policija u međuvremenu pokrenula istragu protiv ometanja posjeda i nanošenja tjelesnih povreda

Njemačka: Napadnuta novinarka berlinskog dnevnika "Taz". Printscreen

Index.hr

14.1.2019

Pripadnici ekstremno desnog Identitetskog pokreta izveli su akcije na zgradama mnogih lijevih i liberalno orijentiranih medija te političkih stranaka u Njemačkoj, a napadnuta je i novinarka berlinskog dnevnika "Taz". 

- Akcija Identitetskog pokreta širom zemlje uperena je protiv "lijevog nasilja". Imenujmo počinioce koji djeluju s pisaćeg stola - poručio je Identitetski pokret preko Twittera.

Ovaj radikalno desni pokret je na Twitteru objavio i brojne fotografije današnje akcije.

- Lijevo nasilje nije usamljeni fenomen. Etablirani političari i mainstream mediji uporno ignoriraju ovaj problem - stoji na Twitteru.

Širenje lijevog nasilja

U saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici pokret optužuje političke stranke i medije za širenje "lijevog nasilja", a tu je svrstao tri parlamentarne lijevo i liberalno orijentirane stranke.

- Lijeve stranke poput Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP), Zelenih ili Ljevice se ne ustručavaju od zajedničkih akcija s ekstremno lijevim snagama. Novinari lijevim nasilnicima daju moralnu legitimaciju za njihovo djelovanje i štite ih. Državne institucije finansiraju upitne projekte i inicijative koje siju ideološku podlogu za mržnju i nasilje prema domoljubima - stoji u saopćenju.

Na plakatima koje su aktivisti ovog pokreta polijepili po zgradama brojnih liberalnih medija, među kojima su i "Der Spiegel" i redakcija javnog servisa ARD u Berlinu, između ostalog je i fotografija političara desne populističke Alternative za Njemačku (AfD) Franka Magnica (Magnitz), koji je prije nekoliko dana napadnut i teško povrijeđen.

- Da je ovakav napad izvršen na nekog političara Zelenih ili Ljevice, mediji bi neprestano pisali o tome - stoji u saopćenju.

Pokrenuta istraga

Policija je u međuvremenu pokrenula istragu protiv ometanja posjeda i nanošenja tjelesnih povreda u slučaju napada na novinarku dnevnika "Taz", koja je desne aktiviste htjela spriječiti u lijepljenju plakata.

Identitetski pokret u Njemačkoj djeluje od 2012., a od 2016. se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog stremljenja uperenih protiv demokratskog poretka.

U jeku izbjegličke krize pokret se radikalizirao i uperen je prije svega protiv useljenika muslimanske vjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.