ATINA

Grčka: Glasanje o povjerenju vladi u srijedu

Poslanici još se nisu izjasnili o sporazumu s Makedonijom potpisanim u junu

Grčki parlament. Fena

Fena

14.1.2019

Grčki parlament zakazao je za kasno u srijedu glasanje o povjerenju grčkoj vladi poslije izlaska jedne od stranaka iz vladajuće koalicije Aleksisa Ciprasa zbog neslaganja sa sporazumom o rješenju dugogodišnjeg spora s Makedonijom. 

Koalicija koja je vladala Grčkom posljednje četiri godine raspala se u nedjelju kada je ministar odbrane Panos Kamenos, vođa nacionalističke partije Nezavisnih Grka (ANEL), napustio vladu zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.

S izlaskom te partije vladi je potrebno šest poslanika iz opozicionih ili nezavisnih stranaka da bi joj se izglasalo povjerenje i izbjegli prijevremeni izbori. Do danas je troje otvoreno izjavilo da će podržati vladu.

Rasprava o povjerenju vladi treba da počne obraćanjem Ciprasa koji je obećao da će završiti svoj mandat i sazvati redovne izbore u oktobru, javljaju agencije.

Grčki poslanici još nisu glasali o sporazumu s Makedonijom potpisanim u junu, prema kome je dogovoreno da se zemlja preimenuje u Republika Sjeverna Makedonija i da Grčka prestane blokirati njeno članstvo u NATO i EU. Makedonska skupština je sporazum ratificirala u petak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.