REAKCIJE

Rusija: Promjena naziva Makedonije je nametnuta, odluku mora razmotriti Vijeće sigurnosti UN

Protive se sporazuma i pozivaju na pronalaženje stabilnog rješenja bez vanjskog pritiska

Sergej Lavrov. ruski ministar za vanjske poslove. Agencije

Srna

14.1.2019

Odluka makedonskog parlamenta, koji je izglasao da se naziv države promijeni u Republika Sjeverna Makedonija, nametnuta je spolja i ne odražava volju naroda, stav je ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje smatra da ovo pitanje mora razmotriti Vijeće sigurnosti UN.

U saopćenju se navodi da Moskva ovakav postupak vidi kao trajan proces nasilnog uvlačenja Skoplja u NATO.

Iz ministarstva naglašavaju da se ignorira mišljenje predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, kao i stav većine makedonskih državljana, koji odbijaju Prespanski sporazum sa Grčkom o promjeni naziva države.

U saopćenju se ističe da je ministarstvo protiv sporazuma i da Rusija poziva na pronalaženje stabilnog rješenja bez vanjskog pritiska i na određivanje uvjeta na osnovu šire javne podrške i u zakonskom okviru.

U službenom listu Makedonije objavljena je odluka o promjeni Ustava kojom stupa na snagu primjena novog imena države - Republika Sjeverna Makedonija. 

Odluku je potpisao predsjednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev navodi da za to nije potreban potpis predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji se protivio ustavnim promjenama.

Makedonija je dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promjeni naziva države u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.