RASIZAM Osuđen na zatvorsku kaznu

Bivši italijanski ministar usporedio crnca s orangutanom

Postupak je trajao dugo jer se o slučaju morao izjasniti Ustavni sud

Index.hr

Roberto Kalderoli

Foto: Printscreen


Bivši italijanski ministar koji je političkog suparnika i crnca usporedio s orangutanom osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog rasističkog vrijeđanja. 

Roberto Kalderoli (Calderoli) je u julu 2013. rekao da je za tadašnjeg ministra za integraciju Sesila Kjenga (Cecile Kyenge), italijanskog državljanina rođenog u Kongu, "pomislio da se radi o orangutanu".

- Čak i ako se radi o prvostepenoj presudi i uvjetnoj kazni, to je ohrabrujuća presuda za sve one koji se bore protiv rasizma - napisao je na Facebooku Kjenge, zastupnik u Evropskom parlamentu iz Demokratske stranke lijevog centra.

Postupak je trajao dugo jer se o slučaju morao izjasniti Ustavni sud koji je ranije ove godine zaključio da Kalderolijeve izjave nisu bile pokrivene zastupničkim imunitetom.

Kalderoli, aktuelni potpredsjednik Senata, član je desničarske i protuimigranstke stranke Liga koju vodi zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo).

Godine 2006. izbačen je iz vlade jer je nosio majicu s kontroverznom karikaturom poslanika Muhammeda koja je izazvala nasilne proteste u Libiji, bivšoj italijanskoj koloniji.

NA VRH

Podijeli članak na