AMERIKA

Mišel i Barak Obama samo od četiri knjige zaradit će 65 miliona dolara

Bivši predsjednik u isto vrijeme zauzeo prvo mjesto među muškarcima kojima se Amerikanci dive

Mišel i Barak Obama. Arhiva

Index.hr

14.1.2019

"Becoming" ("Postajanje"), memoar bivše prve dame SAD-a Mišel (Michelle) Obame, postao je najprodavanija knjiga u SAD u 2018. godini – iako je izašao u novembru. "Becoming" je dosad prodan u preko 3.4 miliona primjeraka.

Knjiga je prevedena na 23 svjetska jezika, a osim u SAD, postala je broj 1 na top-listama publicistike i u Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj, Portugalu, Engleskoj i Singapuru. Samo prvog dana bila je prodata u 725 hiljada primjeraka, što je jedan od ovogodišnjih rekorda. Jedinu veću prodaju prvog dana od objave imala je knjiga Boba Vudvorda (Woodward) "Fear: Trump in the White House".

Međutim, ovo je samo prva od planirane četiri knjige ultrapopularnog bračnog para. Naime, kako je tada izvijestio "New York Times", 57-godišnji Barak (Barack) i Michelle Obama (54) potpisali su u februaru 2017. izuzetno unosan ugovor za knjige s izdavačkom kućom "Penguin Random House" u vrijednosti od više od 65 miliona dolara za po dvije knjige koje bi svako od njih napisao.

S obzirom na odličnu prodaju njenog memoara, ne čudi da je Mišel Obama postala žena kojoj se Amerikanci najviše dive, prema anketi čuvenog "Gallupa" – i to nakon što je punih 17 godina tu titulu držala Hilari Klinton(Hillary Clinton). Barak Obama je u isto vrijeme zauzeo prvo mjesto među muškarcima kojima se Amerikanci dive, jedanaestu godinu zaredom.  

A Obame su svoju popularnost i slavu itekako unovčili. Barak Obama je 2019. dočekao s neto vrijednosti od 40 miliona dolara – što je nevjerovatnih 30 puta više nego kad je ušao u Bijelu kuću 2008. Prema izvještavanju Forbesa, zaradio je 20 miliona dolara samo od predsjedničke plate i tantijema za knjige.

Ipak, to je samo djelić potencijalnog bogatstva koje bi Obame mogli steći. Prema studiji Američkog univerziteta u Vašingtonu koja je objavljena kad je Baraka Obamu na mjestu predsjednika zamijenio Donald Tramp, Barak i Mišel mogli bi ukupno zaraditi i do 242 miliona dolara u životu nakon Bijele kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.