VELIKA BRITANIJA

Britanski parlament danas glasa o dogovoru o Brexitu

Na jutrošnjem sastanku premijerke i ministara nije bilo govora o odgodi izlaska nakon roka 29. marta

Britanska premijerka Tereza Mej. Agencije

Agencije

15.1.2019

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) suočava se danas s vjerovatnim historijskim porazom na glasanju o njenom sporazumu o Brexitu u parlamentu, zbog čega bi se Velika Britanija mogla naći u limbu.

Samo dva i po mjeseca prije predviđenog izlaska Britanije iz EU, očekivani poraz Tereze Mej ostavlja otvorenim niz ishoda, od oživljavanja njenog sporazuma, izlaska iz EU bez sporazuma do održavanja novog referenduma na kojem bi Brexit mogao biti posve zaustavljen.

Dok Britaniji prijeti najdublja politička kriza u posljednjih 50 godina, portparol premijerke kaže da će ona brzo odgovoriti na rezultate glasanja. Sjednica britanskog parlamenta na kojoj će se glasati o njenom sporazumu trebala bi početi danas u 19 sati po lokalnom vremenu.

Portparol je, također, rekao da na sastanku premijerke i ministara jutros nije bilo govora o odgodi Brexita nakon roka 29. marta.

Mej tvrdi da je prihvatanje sporazuma jedini način na koji parlament može ispuniti svoje obećanje da će provesti rezultate referenduma iz 2016. te da bi sve drugo bilo "katastrofalno" za demokratiju. Njeni ministri ustrajavaju na toj poruci danas uoči glasanja.

- Britanski narod povjerio nam je odgovornost - rekao je ministar okoliša Majkl Gov (Michael Gove) za radio BBC. 

- Hoćemo li ispuniti ta očekivanja i glasati za napuštanje Evropske unije ili ćemo ih razočarati i naštetiti našoj demokratiji tako da nećemo glasati za izlazak iz EU - upitao je.

Mnogi zastupnici iz premijerkine Konzervativne stranke koji su za Brexit odbacuju njen sporazum s EU, posebnu odredbu o tzv. backstopu, zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

Dominik Rab (Dominic Raab), koji je dao ostavku na dužnost ministra za Brexit u novembru u znak protesta protiv premijerkinih planova, izjavio je da vlada ne bi smjela izgubiti živce zbog mogućnosti Brexita bez sporazuma. Mnogi poslodavci strahuju da bi takav izlazak značio haos za poslovanje.

- Mi ćemo izaći 29. marta - rekao je on, dodavši da je vrijeme da se na ovom glasanju jasno kaže da su trenutne odredbe sporazuma neprihvatljive.

Britanski parlament glasat će u večeras o sporazumu koji je britanska vlada ispregovarala s preostalih 27 članica u novembru prošle godine.

U slučaju da Mej večeras izgubi, očekuje se da će čelnik laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) pozvati na izglasavanje nepovjerenja premijerki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.