VELIKA BRITANIJA

Mej: Čuli ste mišljenje parlamenta, ali vas molim da slušate volju naroda

Večeras su 432 britanska poslanika glasala protiv premijerkinog dogovora

Tereza Mej. AFP

Fena

15.1.2019

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) rekla je u govoru, nakon što su poslanici velikom većinom odbacili plan o Brexitu, da je vlada čula mišljenje parlamenta, ali da je bitno da obje strane slušaju volju britanskog naroda.

- Svaki dan koji prođe bez rješenja ovog problema znači više nesigurnosti, više ogorčenja i više mržnje - rekla je Mej.

Britanska premijerka kaže da će prvo sačekati potvrdu da li vlada uživa povjerenje parlamenta, jer je sutra očekuje glasanje o nepovjerenju vladi.

- Jasno je da parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopće ima namjeru da ispoštuje odluku koju je britanski narod donio na referendumu, koji je parlament odlučio da održi - rekla je premijerka Mej.

Nakon glasanja u parlamentu i odbacivanja plana, premijerku Mej  sutra očekuje glasanje o nepovjerenju vladi.

Večeras su 432 britanska poslanika glasala protiv premijerkinog dogovora o izlasku iz Evropske unije, a 202 su ga podržala. Nakon glasanja je opozicioni lider Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) apelirao na poslanike da obore vladu i izazovu nove parlamentarne izbore.

Ukoliko Britanija ne ratificira dogovor sa EU može se očekivati haotičan izlazak iz bloka 29. marta, kada je formalno zakazan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.