POLITIKA

SAD strahuju da će Kina pokrenuti novi rat

Peking se izjasnio i istakao da neće dopustiti miješanje izvana

Tenzije između Kine i Tajvana sve veće. Arhiv

Avaz.ba

16.1.2019

SAD promatraju namjere Kine prema Tajvanu, zabrinute su da bi sve veća vojna snaga Pekinga mogla povećati opasnost da jednoga dana uzmu u obzir dovođenje silom Tajvan pod svoju kontrolu, rekao je američki zvaničnik, prenosi thediplomat.com.

Visoki američki obavještajni zvaničnik, koji je govorio novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan, nije prognozirao da će kineska vojska, poznata kao Narodno oslobodilačka vojska (NOV), poduzeti takav korak, ali je rekao da je takva mogućnost najveći izvor zabrinutosti dok Kina jača i modernizira svoje vojne sposobnosti. 

- Najveća briga je da oni dolaze do tačke kada bi čelništvo NOV-a moglo stvarno reći Si Đinpingu (Xi Jinpingu) da imaju povjerenja u svoje sposobnosti -  rekao je zvaničnik govoreći o kineskom predsjedniku.

Upitan misli li na kinesko povjerenje u svoje sposobnosti da uspješno dobije bitku protiv Tajvana, zvaničnik je rekao: "Pa, konkretno, to bi me najviše zabrinjavalo". 

Tajvan je samo jedan od sve većeg broja problema u američko-kineskim odnosima, među koje valja uključiti trgovinski rat između tih zemalja, američke sankcije kineskoj vojsci i sve agresivniji kineski vojni stav u Južnokineskom moru. 

Međutim, na sastancima s čelnicima Pentagona zvaničnici NOV-a već dugo iznose Tajvan kao najosjetljivije pitanje za Kinu. 

Kina je posljednjih godina u više navrata slala svoje vojne avione i brodove da kruže oko otoka tokom vojnih vježba i radila na tome da otok izolira međunarodno.

Ona je isto tako snažno prigovarala što američki vojni brodovi prolaze kroz Tajvanski tjesnac ove godine i jasno upozorila na svoj stav prema Tajvanu u utorak u Pekingu nakon razgovora s najvišim časnikom američke ratne mornarice.

Peking se izjasnio da neće dopustiti miješanje izvana i da je Tajvan isključivo problem Kine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.