SVIJET

Ključni svjetski lideri zaokupljeni krizama, ne dolaze u Davos

Predsjednici SAD, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 sudionika koji će raspravljati o pitanjima

Svjetski ekonomski forum (WEF). WEF

Index.hr

16.1.2019

Ovogodišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bit će usredotočen na dugoročne globalne probleme poput klimatskih promjena, najavili su organizatori uoči skupa koji će se održati iduće sedmice, a na kojem neće biti ključnih svjetskih vođa uključenih u trenutne krize.

Lideri SAD, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 sudionika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Vašingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima. 

Donald Tramp (Trump), američki predsjednik, otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade oko izgradnje zida na granici s Meksikom, dok njegov francuski kolega Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ima posla s protestima "žutih prsluka". 

Međutim, samit poslovnih lidera i političara u švicarskim Alpama okupit će predstavnike više od 100 zemalja, među kojima njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Šinza Abea (Shinzo), predsjednika Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) i afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija (Ashraf Ghani). 

- Ako pogledate uokolo, vidjet ćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama - rekao je osnivač WEF-a Klaus Šhvab (Schwab) novinarima u sjedištu organizacije nedaleko od Ženeve. 

Ovogodišnji sastanak WEF-a u Davosu održava se od 22. do 25. januara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.