POLITIKA

Rumunija predstavila program predsjedavanja EU: Balkan jedan od prioriteta

Slogan predsjedništva ove države glasi "Kohezija, zajednička evropska vrijednost"

Rumunija preuzela vođenje EU. Ilustracija

Telegraf.rs

16.1.2019

Vjorika Dančila, rumunska premijerka, predstavila je danas pred Evropskim parlamentom prioritete predsjedništva Rumunije Evropskom unijom.

- Prva etapa će biti intenzivna i zato računam na vašu pomoć kako bi se usvojilo što više mjera i odgovorilo na izazove - rekla je Dančila.

Rumunija je preuzela vođenje EU u veoma važnom periodu u kojem će se odlučiti budućnost bloka. Događa se Brexit, usvaja novi budžet, zakazani su izbori za Evropski parlament, kao i samit u rumunskom gradu Sibijuu, gdje će preostale članice EU definirati buduće obrise bloka.

- Ponovo se nalazimo u teškoj fazi izgradnje evropske priče, ali svaka takva situacija može da se vidi kao prilika za novi početak - rekla je Dančila, nekadašnja zastupnica Evropskog parlamenta.

Slogan rumunskog predsjedništva glasi "Kohezija, zajednička evropska vrijednost", a program se sastoji od četiri dijela: Evropa konvergencije, sigurnija Evropa, Evropa kao snažniji globalni akter i Evropa zajedničkih vrijednosti.

- Region Balkana bit će jedan od prioriteta rumunskog predsjedavanja Vijećem EU, osim Brexita i migracija - rekao je Klaus Joanis (Johannis), predsjednik Rumunije. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.