MANBIDŽ

Bombaški napad u Siriji, u gradu kojim patroliraju američki vojnici

Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Donald Tramp obaviješten o incidentu

Fotografija nastala nakon terorističkog napada. AFP

Agencije

16.1.2019

Bombaš samoubica raznio se u Manbidžu, gradu na sjeveru Sirije kojim patroliraju američki vojnici, javlja CNN.

Za sada nema vijesti o žrtvama. Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Donald Tramp (Trump) obaviješten o incidentu.


Međutim, portparol američkih snaga u Siriji objavio je na Twitteru da su američki vojnici danas vršili "rutinsku patrolu" područjem koje je napadnuto. Dodao je da još sakupljaju informacije te će "podijeliti dodatne detalje kasnije".

Na Twitteru se, također, pojavio snimak na kojem vojni helikopter koalicije predvođene SAD navodno prevozi ranjenike iz ovog terorističkog napada.



Kako javlja reporterka CNN-a Barbara Star (Starr), u Manbidžu su se u posljednje vrijeme počele održavati zajedničke tursko-američke patrole.

Manbidž je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), paravojnog saveza predvođenog kurdskim Jedinicama narodne oDbrane, koji je uz pomoć koalicije predvođene SAD istjerao snage ISIL-a iz ovog grada i šireg područja u Siriji.

Područje koje svojataju Kurdi, Turci i Asad

No, u posljednje vrijeme Manbidžu prijeti ofenziva turske vojske i pobunjenika koji su u savezu s Turskom, budući da vlasti u Ankari smatraju kurdsku miliciju u Siriji dijelom Kurdske radničke partije, koju su i Ankara i Vašington proglasili terorističkom organizacijom.

Situacija se dodatno zakomplicirala Trampovom odlukom da povuče američke snage iz Sirije, čime ostavlja američke saveznike protiv ISIL-a prepuštene mogućoj turskoj ofenzivi - ili preuzimanju kontrole od režima Bašara el-Asada. 

Predstavnici SDF-a saopćili su da vode pregovore s Damaskom i Moskvom oko reintegracije njihovog teritorija. S druge strane, Tramp je nedavno zaprijetio Ankari da će je "ekonomski opustošiti" ako napadne Kurde u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.