EVROPA

Britanci masovno traže njemački pasoš zbog Brexita

Zabilježen porast, posebno nakon juna

Brexit: Britanci traže njemački pasoš. Ilustracija

Fena

16.1.2019

U razdoblju nakon referenduma o Brexitu, održanog u junu 2016., broj britanskih državljana koji su zatražili njemački pasoš naglo se povećao, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku u Vizbadenu. 

- Godine 2017. 7.500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 posto u usporedbi s 2016., kada smo, također, zabilježili porast, posebno nakon juna - stoji u saopćenju Saveznog ureda za statistiku, prenosi Al Jazeera Balkans.

Najveći dio tih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.

Jedan dio, međutim, otpada i na britanske državljane jevrejskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku.

Tim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo.

Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uvjete poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati.

Toliko dugo dok je Velika Britanija u Evropskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Evropske unije.

Istovremeno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Brexitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.