NJUJORK

Bivši predsjednik jedne države tražio od El Čapa 250 miliona dolara mita, ali se morao zadovoljiti manjom cifrom

Ćifuentes je izjavio da je predaja mita obavljena u Meksiko sitiju u oktobru 2012. godine i da ju je izvršio prijatelj El Čapa

El Čapo: Tereti se da je krijumčario kokain, heroin i druge droge u SAD

Avaz.ba

17.1.2019

Na suđenju narkobosu Hoakinu El Čapu Guzmanu (Joaquin El Chapo) u Njujorku izneseni su šokantni detalji. 

Prema riječima svjedoka Aleksa Čifuentesa (Alex Cifuentes), bivši predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto (Enrique Pena Nieto) uzeo je 100 miliona dolara mita od narkobosa.

Ovaj dugogodišnji Guzmanov bliski saradnik rekao je da je nadležne institucije za primanje mita obavijestio još 2016. godine, prenosi BBC.

Penja Nijeto bio je predsjednik Meksika od januara 2012. do novembra 2018. godine, a prije toga guverner savezne države koja uključuje prijestonicu Meksiko siti.

Navodno je bivši predsjednik Meksika tražio 250 miliona dolara, prije nego što su se dogovorili za 100 miliona.

Čifuentes je izjavio da je predaja mita obavljena u Meksiko sitiju u oktobru 2012. godine i da ju je izvršio prijatelj El Čapa.

Svjedok je rekao da je on "desna ruka El Čapa", bio je njegov sekretar, a dvije godine se s njim krio u meksičkim planinama.

Uhapšen je u Meksiku 2013. godine, a kasnije je izručen SAD, gdje je priznao krivicu za krijumčarenje narkotika u sporazumu sa tužiocima.

Penja Nijeto je ranije odbacio tvrdnje o korupciji, a za sada nije komentirao svjedočenje Čifuentesa.

Guzmanu (61) se sudi od novembra prošle godine, a on je 2017. izručen SAD koje ga terete da je kao vođa kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.