SVIJET

Makron: Ne povlačimo vojsku iz Sirije, nastavljamo borbu

Istakao da će narednih nekoliko mjeseci biti odlučujući period za obračun protiv islamista

Tuluz: Makron se obratio francuskim vojnicima. AFP

Srna

17.1.2019

Francuska će zadržati vojsku u području uz istočnu obalu Sredozemnog mora, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). 

On je u obraćanju francuskim vojnicima u Tuluzu rekao da smrt Amerikanaca u jučerašnjem napadu u sirijskom gradu Manbidžu pokazuje da će se nastaviti borba protiv militanata Islamske države.

- Najavljeno povlačenje naših saveznika Amerikanaca ne bi trebalo da nas udalji od našeg strateškog zadatka da porazimo Islamsku državu - naglasio je Makron.

Govoreći o jučerašnjem samoubilačkom napadu, Makron je istakao da će narednih nekoliko mjeseci biti odlučujući period za borbu protiv islamista.

Mediji su jučer javili da je u napadu u Manbidžu poginulo 16 ljudi, od kojih četvorica Amerikanaca. Međutim, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) kasnije je izjavio da je u napadu poginulo 20 ljudi, među kojima petorica američkih vojnika.

Napad se dogodio neposredno prije izjave potpredsjednika SAD Majka Pensa (Mike Pence), koji je rekao da je Islamska država poražena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.