BLOKADA

Tramp otkazao putovanje Pelosi vojnim avionom: Možete komercijalnim, ako želite

Predsjednica Predstavničkog doma uobičajeno koristi vojni avion za prekomorska putovanja

Tramp: Odgodio je njenu mogućnost za korištenje vojnog aviona. Arhiv

Fena

18.1.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poručio je u četvrtak predsjednici Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) da je njeno putovanje u Belgiju, Egipat i Afganistan odgođeno zbog djelimične blokade vlade, koja traje od 27. decembra.

Nije bilo odmah jasno na koje putovanje je Tramp mislio. Zakonodavci često ne objavljuju javno svoja službena putovanja zbog sigurnosnih razloga, prenose agencije.

Predsjednica Predstavničkog doma uobičajeno koristi vojni avion za prekomorska putovanja i na temelju toga je Tramp, kao vrhovni komandant oružanih snaga, očito djelovao.

Odgodio je njenu mogućnost za korištenje vojnog aviona, a koji mora biti odobren" od ministarstva odbrane - rekla je portparol Bijele Kuće Sarah Sanders.

Kao što je i pojasnio u pismu, ona može putovati, ali komercijalnim letovima. 

U četvrtak je Tramp odlučio otkazati dolazak američke delegacije na Svjetski ekonomski forum u Davosu koji će biti održan iduće sedmice, a zbog djelimičnog prekida rada savezne vlade, saopćila je Bijela kuća.

Iz poštovanja prema 800.000 američkih zaposlenika koji ne primaju plaću, predsjednik Tramp je otkazao putovanje svoje delegacije na Svjetski ekonomski forum u Davos, u Švicarskoj - rekla je Sanders, sedam dana pošto je Donald Tramp otkazao svoje učestvovanje na tom događaju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.