GEOPOLITIKA

Mas i Lavrov: Rusija i Njemačka se slažu uprkos razlikama u vezi s pojedinim pitanjima

Potrebno ostaviti sporazum o razoružanju na snazi jer je to ključno za sigurnosne interese

Sergej Lavrov i Heiko Mas. Arhiv

Fena

18.1.2019

Za Moskvu i Berlin važno je da ostvare blizak politički dijalog s obzirom na tešku situaciju u Evropi i svijetu, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Masom (Heiko Maas), Lavrov je rekao da se Rusija i Njemačka slažu uprkos razlikama oko pojedinih pitanja, prenose agencije.

- Naša saradnja nastavlja da napreduje u brojnim područjima, potvrdili smo i zajedničku namjeru jačanja saradnje. Izgleda mi da dijelimo mišljenje da je, s obzirom na tešku situaciju u Evropi i cijelom svijetu, posebno važno za Rusiju i Njemačku da održe dijalog -  istakao je Lavrov.

Mas je sa druge strane rekao da Rusija može da spasi raketni sporazum poznat kao sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) ako se oslobodi krstarećih raketa koje krše sporazum.

Govoreći tokom posjete Moskvi, Mas je rekao da je potrebno da sporazum o razoružanju ostane na snazi jer je to ključno za sigurnosne interese Njemačke. On je pozdravio spremnost Rusije da nastavi da razgovara o sporazumu INF-a, iz kojeg Vašington želi da se povuče.

Govoreći o Kerčkom moreuzu, Mas je rekao da je općepoznato da brodovi mogu da prolaze kroz taj moreuz slobodno.

- Kerčki moreuz je slobodan, to sve strane kažu - rekao je Mas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.