SVIJET

Žena bivšeg šefa Interpola traži azil u Francuskoj

Grejs Meng i sedmogodišnji blizanci žive u Lionu u kojem je sjedište međunarodne policijske agencije

Meng Hongvei, šef Interpola. Time Magazine

Avaz.ba

18.1.2019

Supruga Menga Hongveija (Hongweija), šefa Interpola koji je u zatvoru u Kini od septembra prošle godine, zatražila je azil u Francuskoj za sebe i svoju djecu, objavio je danas BBC.

Grejs Meng (Grace) i sedmogodišnji blizanci žive u Lionu, gdje je sjedište međunarodne policijske agencije. Pod policijskom su zaštitom jer su primili prijetnje. 

- Primila sam čudne telefonske pozive. Automobil mi je oštećen. Dvoje Kineza, muškarac i žena, pratili su me do hotela - rekla je Meng, koja u intervjuima odbija pokazati lice u strahu za svoju sigurnost. 

Meng Hongveij je 7. oktobra objavio da je dao ostavku na dužnost šefa Interpola, a dan poslije kinesko ministarstvo javne sigurnosti objavilo je da je pod istragom zbog sumnje u primanje mita.

Nakon nestanka nije se znalo gdje je Meng, a francuska policija pokrenula je istragu pošto je njegova žena u Lionu prijavila nestanak.

Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, jedan je od visokih kineskih dužnosnika uhapšenih u sklopu antikorupcijske kampanje predsjednika Si Đinpinga (Xi Jingpinga) koja traje od njegova dolaska na vlast 2012. godine

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.