NAJAVE Iz kompanije najavili loše vijesti

"Tesla" otpušta sedam posto radnika

Fena
18.01.2019 16:54

Foto: Agencije

Iz "Tesle", kompanije za proizvodnju električnih automobila i solarnih panela, u petak su najavili kako planiraju smanjiti broj osoblja kompanije za sedam posto.

- Put pred nama je veoma težak - napisao je suosnivač i "CEO Tesle" Ilon Mask (Elon Musk) u emailu zaposlenicima koji je objavljen i na sajtu kompanije.

Ovim potezom iz "Tesle" se nadaju kako će im smanjenje broja zaposlenih pomoći u proizvodnji Modela 3 eletričnog automobila.

- "Tesla" mora napraviti ove rezove kako bi povećali proizvodnju Modela 3 i kako bi napravili brojna poboljšanja u proizvodnji u narednim mjesecima - rekao je Mask, dodavši da ne postoji drugi način. 

Iz kompanije su dalje najavili da će smanjiti broj zaposlenih na puno radno vrijeme te da će zadržati samo najneophodnije izvođače, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mask je u oktobru na Twitteru napisao da "Tesla" ima 45.000 zaposlenika. Smanjenje broja zaposlenih za sedam posto bi značilo da će ovim potezom 3.150 ljudi ostati bez posla.

Akcije kompanije pale su ranije ovog mjeseca nakon što su iz kompanije smanjili cijenu automobila za 2.000 dolara i objavili podatke o prodaji u četvrtom kvartalu koji su bili lošiji od onoga što je Wall Street predviđao.

Kompanija je saopćila da je isporučila više od 245.000 električnih automobila i terenskih vozila prošle godine, gotovo isto toliko koliko je proizvela u svim prethodnim godinama zajedno. No, proizvodnja "Teslinih" električnih automobila pala je tokom 2018. godine čime kompanija nije uspjela da postigne cilj o proizvodnji 500.000 automobila godišnje, koji su postavili prije gotovo tri godine.

Ovaj cilj je najavljen u maju 2016., a zasnovan je na narudžbama koje je kompanija dobila za njihov Model 3 eletričnog auta koji se prodaje po cijeni od 44.000 dolara te se smatra ne tako skupom opcijom za električni auto,

Tagovi

Tesla Elon Musk
NA VRH