BUNT

"Žuti prsluci" planiraju mitinge širom Francuske

Prvobitno su demonstracije počele zbog povišenja poreza na gorivo, ali su prerasli u veliko nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije u zemlji

Žuti prsluci. AFP

Fena

19.1.2019

Demonstranti pokreta “žuti prsluci“ planiraju mitinge širom Francuske, uprkos širokoj nacionalnoj debati i dobroj volji koju je pokazao predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kako bi ublažio njihov bijes.

Istaknuti i provokativni demonstranti pozvali su u subotu na marš koji će početi kod pariskog Doma invalida, gdje se nalazi grob Napoleona Bonaparte, u čast stotinama povrijeđenih pripadnika pokreta “žuti prsluci“.

U Parizu je raspoređeno 5.000 policajaca, a najveće prisustvo snaga sigurnosti primjetno je oko vladinih zgrada i u bulevaru Šan Zelize, gdje su prethodnih subota protesti prerasli u nasilje. Hiljade policajaca raspoređene su i u drugim francuskim gradovima, gdje su najavljeni protesti.

Ove subote obilježava se jubilej okupljanja “žutih prsluka“, koji deseti put izlaze na ulice. Bit će to i test za predsjednika Makrona, pa će se vidjeti koliko je javna debata koju je pokrenuo smanjila zamah i bijes “žutih prsluka“.

Protesti su počeli zbog povišenja poreza na gorivo, ali su prerasli u veliko nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije u zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.