IMENOVANJE Saopćeno iz Kancelarije MMKS-a za vanjske odnose

Sudija Karmel Ađijus preuzeo funkciju predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Naglasio je da će njegovi glavni prioriteti biti efikasno održavanje najviših standarda

Avaz.ba
19.01.2019 13:44

Karmel Ađijus

Foto: Arhiv

Sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) s Malte je 19. januara 2019. preuzeo funkciju predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), nakon što ga je 30. juna 2018. na tu funkciju imenovao generalni sekretar UN-a na mandat koji ističe 30. juna 2020.,  saopćeno je iz Kancelarije MMKS-a za vanjske odnose.

Ađijus je sudija Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine. Obavljao je funkciju sudije Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 2001. godine te funkciju sudije Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ od 2009. godine sve do zatvaranja ta dva međunarodna suda u decembru 2015., odnosno decembru 2017. godine. 

Naglasio je da će njegovi glavni prioriteti kao predsjednika Mehanizma biti osigurati da se rezidualne pravosudne aktivnosti efikasno završe uz održavanje najviših standarda redovnog zakonskog postupka; unapređenje jedinstvenog mandata Mehanizma kroz objedinjenu radnu kulturu, koordinaciju između ogranaka i harmonizaciju prakse i procedura u ograncima u Aruši i u Hagu te izgradnju pozitivne radne atmosfere u cilju poboljšanja morala zaposlenih i njihovih rezultata.  

NA VRH