Tramp: Određeno je mjesto susreta sa Kimom

ODNOSI Američki predsjednik i sjevernokorejski čelnik

Tramp: Određeno je mjesto susreta sa Kimom Vijetnam potvrdio da je voljan biti domaćin tog drugog samita, nakon prvog održanog 12. juna 2018. u Singapuru

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je rekao da je određeno gdje će se krajem februara održati njegov susret sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, ali nije otkrio o kojoj je zemlji riječ, pri čemu je istaknuo da je postignut "velik napredak" u vezi s denuklearizacijom. 

- Izabrali smo zemlju, njeno ime ćete uskoro saznati - rekao je Trump u vrtu Bijele kuće, prenose agencije.

Američka administracija je ranije objavila da će se Tramp s Kim Jong-unom drugi put sastati "krajem februara". Ta je informacija objavljena nakon susreta američkog predsjednika s najbližim saradnikom sjevernokorejskog vođe, generalom Kim Yong-cholom.

Vijetnam je potvrdio da je voljan biti domaćin tog drugog samita, nakon prvog održanog 12. juna 2018. u Singapuru. Tajland i Mongolija također su se spominjali kao mogući domaćini.

- Postigli smo velik napredak na polju denuklearizacije Sjeverne Koreje -  rekao je Trump. 

U Singapuru, gdje je održan prvi samit nekog aktuelnog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sjevernom Korejom, Kim Jong-un se obavezao na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka".

No nakon toga nije zabilježen gotovo nikakav konkretan pomak.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH