ZAHTJEV

Ko želi srušiti papu Franju

Njemački kardinal pojasnio kako postoje protivnici rada i djela koji ne prezaju ni od čega

Papa Franjo. Arhiv

Avaz.ba

20.1.2019

Ima osoba koje jednostavno ne vole papu Franju i htjeli bi održavanje nove konklave, izjavio je Valter Kasper (Walter), njemački kardinal i bivši pročelnik Papinskog vijeća za promociju jedinstva kršćana, prenosi večernji.hr.

Kasper objašnjava kako “Papini protivnici žele iskoristiti sadašnju krizu vezanu za zlostavljanje maloljetnika od svećenika da bi izbacili Franju iz papinstva i izabrali novog papu koji bi se bolje prilagodio njihovim željama”.  

Nije ništa novo u tome da postoje krugovi kojima se ne sviđa Papa. Toga je uvijek bilo, ali se čini kako protivnika Franje ima više i glasniji su. U svakom slučaju Franjini protivnici, kako kaže Kasper, “žele što skoriji završetak njegova pontifikata kako bi na novoj konklavi izabrali nekoga koji bi se prilagodio njihovim idejama”. 

- Kada se želi neko skloniti, onda se ne biraju sredstva, odnosno Franjini protivnici skandal sa svećenicima pedofilima žele “pretvoriti u raspravu o papi Franji”, što je “zlostavljanje zlostavljanja” - objašnjava Kasper.

Na taj način se preusmjerava pažnja s pravih problema, jer kada se rasprava pretvori u onu o papi Franji, onda se smanjuje koncentracija prema važnim pitanjima, kao što je razvijanje najboljih načina prevencije zlostavljanja maloljetnika, odnosno o zaštiti maloljetnika od zlostavljanja.

No, i papa Franjo ubrzava reforme Rimske kurije s dva dokumenta u obliku motu propria koja je objavio u subotu. S prvim mutu proprio ukida se dikasterij "Ecclesia Dei" koji je 1988. osnovao Ivan Pavao II. za prihvat tradicionalista koji su polako počeli napuštati bratovštinu San Pio X. monsignora Marsela Lefebrea (Marcela Lefebvrea) koji nije htio prihvatiti reforme Drugog vatikanskog koncila te je, uz ostalo, nastavljao služiti mise na latinskom jeziku i sa starim obredom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.