HAOS U ATINI

Nemiri na protestu protiv sporazuma s Makedonijom, sukob demonstranata s policijom

Organizatori se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji

Grčka: Protest protiv Prespanskog sporazuma. Twitter

Avaz.ba

20.1.2019

U Atini je danas ispred zgrade grčkog parlamenta počeo protest protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstranata i policije, koja ih je suzavcem rastjerala sa stepeništa na ulazu u parlament, javlja Blic.rs.

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras riječima:

- Protestiramo zbog onog za šta znamo da je pravedno - prenosi "Katimerini", podsjećajući da Samaras oduvijek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Organizatori su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz sjeverne Grčke, ali je policija nešto poslije 14 sati saopćila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prijestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi "Katimerini", pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenose agencije.

Oni protestiraju zbog Prespanskog sporazuma, koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslavenska republika promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.