GRČKA

Cipras: Prespanski sporazum predstavlja patriotsku dužnost

Učesnici demonstracija su bakljama, "Molotovljevim koktelima", kamenicama i farbom zasuli policiju

Grčki premijer: Optužio lidera najveće opozicione stranke. Arhiv

Srna

20.1.2019

Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da je Prespanski sporazum o promjeni imena Makedonije historijski i za Atinu i za Skoplje, te da ratifikacija dogovora predstavlja patriotsku dužnost.

Cipras je povodom protesta u Atini zbog Prespanskog sporazuma rekao da u demokratskom društvu građani imaju pravo na mirne demonstracije i da o tome nema pregovora. 

On je u intervjuu za grčki list "Avgi" optužio lidera najveće opozicione stranke Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa za obmanjivanje javnosti i opasno poigravanje sa ekstremnom desnicom i politikom mržnje radi dobijanja prijevremene koristi na izborima.

Cipras je rekao da se ne slaže sa stavovima da je fašista svako ko je protiv Prespanskog sporazuma. 

On je ocijenio da je dužnost svakoga da izolira ekstremističke grupe koja će pokušati da manipulišu tim skupom i da se klone slogana mržnje.

- Imali smo dosta građanske mržnje u historiji ove zemlje. Konfrontacije treba rješavati argumentima i dijalogom - poručio je Cipras, prenose agencije.

U Atini se danas održavaju demonstracije protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, dan uoči otpočinjanja parlamentarne procedure o ratifikaciji tog dogovora. 

Učesnici demonstracija su bakljama, "Molotovljevim koktelima", kamenicama i farbom zasuli policiju, koja je odgovorila suzavcem .


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.