SVIJET Ovogodišnji Globalni izvještaj o rizicima ne obećava ništa dobro

Mračne strane svjetskih zbivanja: Konkurencija među velikim silama sve oštrija, a globalni rizici sve veći

Listu pet najvećih rizika ipak ne predvode problemi koji se tiču životne sredine

Avaz.ba
21.01.2019 08:40

Emanuel Makron i Donald Tramp

Foto: AFP

Globalni izvještaj o rizicima (Global Risk Report), koji se objavljuje uoči godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, iz godine u godinu obavještava učesnike konferencije o mračnim stranama svjetskih zbivanja.

Ovogodišnji izvještaj ne obećava ništa dobro: oko 90 posto od ukupno 1.000 anketiranih stručnjaka i donosilaca odluka ove godine očekuju dalje zaoštravanje konfrontacije velikih sila i slabljenje međunarodnog trgovinskog sistema. Odmah zatim slijedi rizik od intenziviranja političkih tenzija među velikim silama, a posebno zabrinjavaju odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Studija WEF u kratkoročne rizike svrstava i prijetnje u vezi sa sajber napadima i tehnološkim teškoćama. Sajber-napadi zauzimaju značajno mjesto i na listi dugoročnih rizika. Kao i prethodne godine, na dugoročnom nivou ipak preovladavaju rizici koji se tiču životne sredine - meteorološke katastrofe, neuspjesi u naporima za suzbijanje klimatskih promjena i mjerama prilagođavanja klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama.

Listu pet najvećih rizika, prema kriterijumu utjecaja, ipak ne predvode problemi koji se tiču životne sredine, već, kao i prošle godine, oružje za masovno uništenje. Ono što se ističe jeste da se već četiri godine zaredom na spisku pet najvećih dugoročnih rizika ne nalaze ekonomski problemi.

U rubrici “šokovi u budućnosti” istaknuto je deset tema, koje prije treba podstaći na razmišljanje nego što služe kao prognoza: ovdje se skreće pažnja na geopolitičke tenzije zbog pojačane primjene manipulacije vremenskih prilika, povećanje ekološkog otpada, korištenje kvantnih računara i ugrožavanje nezavisnosti centralnih banaka pod utjecajem populista.

NA VRH