SVIJET

Drastičan pad: Ekonomski rast Kine usporen na 6,4 posto

Kineska privreda rasla je usporenim tempom od 6,4 posto u posljednjem kvartalu 2018. godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, što je pojačalo bojazan od negativog utjecaja na svjetsku ekonomiju

Kina: Usporen ekonomski rast. Ilustracija

Srna

21.1.2019

Kineska privreda rasla je usporenim tempom od 6,4 posto u posljednjem kvartalu 2018. godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, što je pojačalo bojazan od negativog utjecaja na svjetsku ekonomiju. 

Ekonomski rast u prethodnom kvartalu iznosio je 6,5 odsto. 

Na godišnjem nivou, kineska privreda ojačala je za 6,6 procenata, što je najmanje od 1990. godine, prenio je BBC.

Kineska privreda rasla je usporenim tempom od 6,4 posto u posljednjem kvartalu 2018. godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, što je pojačalo bojazan od negativog utjecaja na svjetsku ekonomiju, a ovom stanju doprinosi i trgovinski rat sa SAD.

Privredni rast Kine godinama se usporava, ali je taj tempo u posljednjih nekoliko mjeseci povod za uzbunu za kompanije kojima je ovo najvažnije svjetsko tržište.

Ranije ovog mjeseca, "Apple" je upozorio da će ekonomska slabost u Kini nanijeti štetu njegovim prodajnim rezultatima, a proizvođači automobila i ostale kompanije upozorili su na posljedice trgovinskog rata sa Amerikom.

Kineske vlasti zalažu se za udaljavanje od ekonomskog modela zasnovanog na izvozu u korist domaće potrošnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.