SVIJET

Američki razarači isplovili iz Baltičkog mora u pratnji ruskih ratnih brodova

Senator Aleksej Puškov izjavio da je ovo motivirano unutrašnjom politikom

Baltičko more: Ruske korvete vodile američke razarače. Arhiv

Fena

21.1.2019

Korvete ruske Baltičke flote pratile su američke razarače "Porter" i "Gravely" tokom njihovog izlaska iz Baltičkog mora, javljaju agencije. 

Ruski centar za upravljanje nacionalnom odbranom saopćio je da su korvete ruske Mornarice "Bojki" i "Sobraziteljni" vodile američke razarače koji su ušli u južni dio Baltičkog mora.

U Centru kažu i da ruska mornarica prati aktivnost američkih brodova.

Prethodno je ruski senator Aleksej Puškov izjavio da dolazak američkih ratnih brodova u Crno more nema nikakve veze s američkom sigurnošću, već je motiviran unutrašnjom politikom.

Kako navode agencije, Puškov je poručio da bi se američki ratni brodovi trebali kloniti ruske obale.

- Američki ratni brodovi postaju česti posjetioci u Crnom moru. Ove posjete nemaju nikakve veze s američkom sigurnošću. Oni zavijore svoju zastavu, pošalju nam signal i smire svoje senatore, koji zahtijevaju da se pošalje cjelokupna vojna flota u Crno more. Oni bi se trebali držati dalje od naše obale - poručio je Puškov na svom nalogu na Twitteru.

Američka Šesta flota saopćila je u subotu da je razarač "Donald Cook", opremljen navođenim raketama, započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi obavio operacije pomorske sigurnosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost i pomorski kapacitet sa NATO saveznicima i partnerima u regionu.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane ministarstva odbrane Rusije potom je saopćio da su snage Crnomorske flote započele praćenje američkog razarača ¨Donald Cook" opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.