ŠTOKHOLM

Uspješni razgovori Sjeverne i Južne Koreje u Švedskoj

Dominirale teme o daljnjem razvoju Korejskog poluotoka, izgradnji povjerenja, ekonomskom napretku i dugoročnim sporazumima

Švedska: Sa sastanka između dvije države. Fena

Fena

21.1.2019

Ministarstvo vanjskih poslova Švedske saopćilo je da su tajni razgovori predstavnika Sjeverne i Južne Koreje u ponedjeljak, u koje su bile uključene i Sjedinjene Američke Države, bili konstruktivni. 

Portparol ovog ministarstva precizirao je da su u razgovoru dominirale teme o daljnjem razvoju Korejskog poluotoka, izgradnji povjerenja, ekonomskom napretku i dugoročnim sporazumima između dvije države, prenose agencije.

Sastanku u Štokholmu prisustovali su južnokorejski diplomata Lee Do-hoon, specijalni izaslanik SAD za pregovore sa Sjevernom Korejom Stiv Bigun (Steve Biegun) i zamjenik šefa sjevernokorejske diplomatije Choe Son-hui.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je prije nekoliko dana da je određeno koja zemlja će biti domaćin njegovog drugog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koji će biti održan krajem februara i naveo da postoji "veliki napredak" o temi denuklearizacije Korejskog poluotoka.

- Odabrali smo zemlju, koja će naknadno biti navedena - kazao je Tramp u Bijeloj kući, prenose mediji.

Američka vlada je u nedjelju saopćila da će do novog samita doći krajem februara.

Saopćenje je izdato nakon Trampovog sastanka s visokim sjevernokorejskim zvaničnikom Kim Jong-cholom. Kao mogući domaćini do sada su spominjani Vijetnam, Tajland i Mongolija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.