SVIJET

Trampova historijska blokada traje već mjesec, hitno se traži kompromis

Lider republikanaca u Senatu ima prijedlog da se ona okonča

Donald Tramp. Arhiv

B92

22.1.2019

Trampova (Trump) blokada budžeta traje 31 dan i to je najduža blokada dijela federalne vlade u SAD ikad. Lider republikanaca u Senatu ima prijedlog da se ona okonča. 

Demokrati, međutim, misle, da je prijedlog senatora Miča Mekonela (Mitch Mcconnell) osuđen na propast.

Plan predsjednika SAD predviđa da će migranti koji su ušli u zemlju ilegalno kao djeca biti zaštićeni tri godine od deportacije, a sadrži i produženje zaštićenog statusa za ljude koji su otišli iz svojih zemalja zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

Tramp traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

- Predsjednik je u u suštini predstavio plan za rješenje krize na granici, za sigurnost granice i otvorio nam put da deblokiramo vladu - poručio je američki potpredsjednik Majk Pens (Mike).

Demokrati ponavljaju da je zid na granici neefikasno i skupo rješenje. Oni traže od Trampa i republikanaca da se prvo deblokira rad vlade, a onda otvori dijalog o sigurnosti na granici, prenose mediji.

- Mislim da potpredsjednik i predsjednik znaju da ono što je Tramp najavio nema šanse da prođe. Mislim da je predsjednik samo namjeravao spriječiti pad svog rejtinga, a to nas neće dovesti do deblokade rada vlade. Tramp je na početku blokade rekao da je ponosan zbog toga, ali mora da je prekine i to je ono što mi očekujemo da čujemo od njega - kaže demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif (Schiff).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.