OBRAZLOŽIO

Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel povukao se s funkcije i ostavio "oproštajno pismo"

B92

22.1.2019

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i euroazijske poslove Ves Mičel (Wess Mitchell) napisao je pismo u kojem obrazlaže zašto je podnio ostavku.  

On je naveo da je ponosan na diplomatske napore na održanju transatlantskog jedinstva oko sankcija protiv Rusije, osiguravanja puštanja na slobodu američkog pastora Endrjua Bransona (Andrew Brunson) iz Turske i podršku SAD za rješavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike.

U pismu u koje je Reuters imao uvid, Mičel je naveo da je pomogao u izradi evropske strategije Trampove administracije i reorganizaciji Evropskog biroa Stejt departmenta.

- Ponosan sam onim što smo postigli na stvaranju i početku primjene Integrirane strategije za Evropu sa ciljem podrške Strategiji nacionalne sigurnopsti i Strategiji nacionalne odbrane. Naglasak koje ove strategije stavljaju na potrebu da spremimo našu zemlju i nacije Zapada za nadmetanje koja će da traje sa rivalim iz velikih sila, podjednako je hitno neophodan koliko i odavno zastario - napisao je Mičel.

On je naveo da osjeća da je ispunio sopstvene ciljeve vezane za funkciju i da želi da provodi više vremena sa porodicom.

Stejt department je saopštio da će Mičel otići sa položaja 15. februara.

Reuters navodi da Mičelova ostavka stiže u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog politike predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Navodi se da nije bilo nikakvih očiglednih znakova da će Mičel, nekadašnji politički analitičar za pitanja centralne i istočne Evrope, podnijeti ostavku iz protesta protiv politike Trampove administracije.

Podsjeća se da je Mičela u Stejt department doveo bivši američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) 2017. godine, u vrijeme kada je Tramp prijetio da će povući SAD iz NATO, a Vašington optuživao Moskvu za miješanje u kampanju za predsjedničke izbore u SAD održane godinu dana ranije.

AP ukazuje da Mičel podnosi ostavku nakon samo 16 mjeseci na funkciji.

Mičel je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

AP ocjenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabiliziranje poljuljanih veza administracije američkog predsjednika Donalda Trampa s evropskim partnerima usljed nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu.

- Ves je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cijenio sam njegove savjete i mudrost za vrijeme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji - poručio je šef Stejt departmenta Majk Pompeo (Mike Pompeo).

Navodi se da je Mičel "Vašington postu", listu koji je prvi izvijestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, prije svega da bi provodio više vremena sa dvoje male djece, a ne zbog nesaglanja sa politikom Trampove administracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.