DAVOS

Sastanak Vučića i Merkel, 15. po redu

Kako kaže, nikada sam ne traži susrete sa njom

Merkel i Vučić. Arhiv

B92

23.1.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u 16 sati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je sam najavio, razgovarati i o Kosovu.  

To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vrijeme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pred toga, osjeća tremu.

- Zato što je riječ o osobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumijete šta Njemačka želi, da razumijete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše - rekao je Vučić u Davosu gdje učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), Srbija nije sretna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkel da im pomogne.

- Naravno, tu je i Kosovo ekonomija - rekao je Vučić i dodao da je Merkel već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razumije koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi vidjeti šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je njemačka politika.

- Veoma važan sastanak - rekao je on.

Naveo je da će se u Davosu sastati i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn), sa predstavnicima kompanija koje već rade u Srbiji ili hoće da dođu, da je sreo i potpredsjednika ruske vlade i mnoge druge, kao i da je važno što će tu biti i japanski premijer Šinzo Abe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.