FRANCUSKA

U dječijim pelenama utvrđeno prisustvo hemikalija opasnih po zdravlje

Proizvođači nisu imenovani, ali je poznato da se pojedine marke pelena prodaju i u drugim zemljama

Testovima je otkriveno prisustvo supstanci koje su potencijalno opasne. Ilustracija

Srna

23.1.2019

Francuska državna agencija za zdravlje saopćila je da je utvrdila prisustvo hemikalija u jednokratnim pelenama za bebe čija koncentracija prevazilazi sigurni nivo. 

Testovima je otkriveno prisustvo supstanci koje su potencijalno opasne po zdravlje ljudi, uključujući kontroverzni glifosfat.

Agencija Anses navodi da su ovo bili prvi testovi u svijetu koje je obavilo jedno državno tijelo za zdravlje i sigurnost, prenosi BBC.

Agencija je pozvala na brzu akciju "imajući u vidu moguće rizike koje ove hemikalije mogu predstavljati" za bebe.

Francuska ministrica za zdravlja Anjes Bizin (Agnès Buzyn) rekla je da "ne postoji neposredan ozbiljan rizik" po zdravlje beba.

- Naravno, treba nastaviti koristiti pelene za bebe. To radimo najmanje 50 godina - rekla je Bizin.

U zajedničkom saopćenju minstarstava zdravlja, finansija i za zaštitu okoline dat je rok proizvođačima pelena od 15 dana da preduzmu akciju.

Studija je provedena na većem broju različitih marki jednokratnih pelena koje su dostupne na tržištu Francuske. Proizvođači nisu imenovani, ali je poznato da se pojedine marke pelena prodaju i u drugim zemljama.

Glifosfat je supstanca koja se u Evropi koristi kao herbicid. Svjetska zdravstvena organizacija je u svojoj studiji opisala ovu materiju kao "vjerovatno kancerogenu".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.