SVIJET Odgovor Damaska nakon zračnih napada

Iz Sirije zaprijetili Izraelu: Gađat ćemo aerodrom u Tel Avivu

Optužili Francusku, Veliku Britaniju i SAD da podržavaju i ohrabruju agresiju

B92
24.01.2019 10:31

Damask: Gađat ćemo Tel Aviv

Foto: Ilustracija

Damask je odgovorio na zračne napade Izraela na teritorij Sirije.

- Ako nastavite, iskoristit ćemo pravo samoodbrane i bombardirati aerodrom u Tel Avivu - poručili su iz Damaska.

Zvanični Damask je, kako prenose agencije, objavio da će vratiti Izraelu za zračne napade ukoliko Vijeće sigurnosti (VS) UN-a hitno ne zabrani upade u sirijski zračni prostor Izraelu.

Podsjetimo, izraelska vojska izvela je zračne napade na teritorij Sirije u noći između nedjelje i ponedjeljka. Kako je saopćeno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske snage Kuds, koja pripada Revolucionarnoj gardi.

Izrael je ciljao skladišta oružja, obavještajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protuzračne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska.

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba.

S druge strane, agencije ocjenjuju da je preuzimanjem odgovornosti za taj, ali i drugi niz napada iz zraka, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikrivanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susjednoj Siriji.

Uz zahtjev VS UN-a da se hitno usvoje mjere koje će zaustaviti izraelske upade u zračni prostor Sirije, sirijski predstavnik UN-a je ujedno optužio Francusku, Veliku Britaniju i SAD, koje su stalne članice VS, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

Tagovi

Sirija Izrael
NA VRH