ATINA Skoplje svoj pravni dio odradilo

Rješavanje bolnog pitanja: Grčki parlament danas glasa o novom imenu Makedonije

Više od dvije decenije, upravo zbog ovog spora, susjednoj državi blokirali put prema euroatlantskim integracijama

Index.hr

Aleksis Cipras

Foto: Arhiv


Grčki parlament kasno večeras treba glasanjem zaključiti dvodnevnu raspravu o novom imenu Sjeverna Makedonija za susjednu državu, a riječ je o bolnom pitanju koje je polariziralo grčku politiku i javnost.  

Rasprava je bila žestoka od prvog dana, kada je lider konzervativne opozicione stranke Nova demokratija Kirijakos Mitsotakis obećao da će upotrijebiti sva sredstva kako bi zaustavio ratifikaciju sporazuma o imenu Sjeverna Makedonija.

Skoplje i Atina potpisali su Prespanski sporazum, kojim Bivša jugoslavenska Republika Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija i time bi se trebao deblokirati njen put prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, ali za to je potrebno da sporazum ratificira i parlament Grčke.

Više od dvije decenije, upravo zbog spora o imenu, Grčka je susjednoj državi blokirala put prema euroatlantskim integracijama.

Mitsotakisova sredstva mogla bi uključivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Aleksisu Ciprasu, no on je isto takvo glasanje, pokrenuto na vlastitu inicijativu, preživio prošlu sedmicu, ali s minimalnom većinom. Grčkog premijera podržao je 151 od 300 zastupnika, a novo glasanje moglo bi odgoditi odluku o imenu do iduće sedmice.

Zbog tog spora, Ciprasovu vladajuću koaliciju prošle sedmice napustila je desna stranka Neovisni Grci, a njen lider Panos Kamenos odstupio je s dužnosti ministra odbrane. Time je ugrožena vladajuća većina u parlamentu. Ciprasova Siriza ima 145 zastupnika, no premijer u usvajanju dogovora računa na disidente iz manjih stranaka.

Očekuje se da će to tijelo potvrditi sporazum s minimalnom većinom, usprkos protivljenju opozicije i javnosti. Mnogi Grci smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu Grčke te da im Skoplje želi ukrasti helenski identitet.

Makedonski socijalistički premijer Zoran Zaev je kao znak dobre volje u junu izmijenio ime aerodroma i ulica koje nose ime grčkog vladara Aleksandra Velikog, čiji spomenik krasi glavni skopski trg.

Skoplje je svoj pravni dio već odradilo, dodavši geografsku odrednicu svome imenu kako bi se razlikovala od grčke pokrajine. Ako grčki parlament ratificira sporazum, Atina će priznati susjednu državu pod novim imenom.

U nedjelju je na poziv desničarskih nacionalističkih skupina protiv prihvatanja novog imena protestiralo više od 100 hiljada ljudi. Centar Atine zauzele su hiljade ljudi s plavo-bijelim grčkim zastavama od koji su mnogi došli iz svih dijelova zemlje.

Lokalni stanovnici tvrdili su da je skup u Atini bio najveći zadnjih decenija i da je daleko premašio proteste protiv mjera štednje na koje su Grci bili primorani posljednjih godina diktatom međunarodnih kreditora. Na protestu je bilo povrijeđeno tridesetak ljudi, uglavnom policajaca.

NA VRH

Podijeli članak na