SVIJET

Temperature u Australiji i do 50 stepeni: Masovno umiru divlji konji, magarci, šišmiši, čak i deve

Jedan od stanovnika objavio stravične fotografije mrtvih životinja

Avaz.ba

24.1.2019

Val ekstremnih vrućina već više od sedmicu hara Australijom. Najviše dnevne temperature danima dosežu gotovo 50 stepeni, a ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj.

Temperature ruše stoljetne rekorde – prošle sedmice je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u historiji Australije.

Ekstremne temperature i suša dovele su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milion mrtvih riba. Potom su mediji objavili da je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u Nju Saut Vejlsu.


Masovno umiranje divljih konja

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog umiranja divljih konja.

Rendžeri su jučer u blizini Elis Springsa pronašli više od 90 mrtvih, izgladnjelih i dehidriranih divljih konja. Još više od 200 ih je pronađeno u izuzetno teškom stanju te su eutanazirani.

Jedan od stanovnika Ralf Turner (Ralph) objavio je stravične fotografije mrtvih konja.

- Bio sam shrvan, nikada nisam vidio ništa slično ovome. Sva ta tijela... - kazao je za BBC, te dodao da nije mogao vjerovati da se takvo nešto može dogoditi.

Drugi stanovnik Rohan Smit (Smyth) kazao je za BBC da se na području na kojem su pronađeni mrtvi konji inače nalazi jezero. Konji su navikli iz tog jezera piti, a kada je presušilo, jednostavno nisu imali kamo otići po vodu.

Lokalno stanovništvo i rendžeri za BBC kažu kako zbog vrućina na ovom području od žeđi izumiru i magarci, pa čak i deve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.