PROGNOZE

Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga blagoslov za Indoneziju

Multinacionalna banka "Standard Chartered" ističe da će ova država u narednom periodu biti među prvih pet

Cilj Indonezije, postati jedna od 10 najvećih globalnih ekonomija. Ilustracija

Avaz.ba

24.1.2019

Trgovinski spor između Vašingtona i Pekinga mogao bi otvoriti mogućnosti za druge aktere u Aziji, rekao je indonežanski ministar industrije.

- Svijet će biti bolji ako odnosi Kine i SAD budu skladniji. Tu je i neki prikriveni blagoslov za zemlju kao što je Indonezija, zbog mogućnosti ekonomskog rasta u drugim regionima, osim u Kini - rekao je Airlanga Hartarto (Airlangga).  

Ministar je dodao da Indonezija može imati koristi od priliva više investicija u zemlju, dok će čitav region možda čak postati stabilniji nakon ovog sukoba.

Shodno tome, rast realnog BDP-a ove azijske zemlje blago je porastao na 5,3 posto u prvoj polovini prošle godine, dok je kinesko-američki spor povećavao zamah.

Indonezija želi da postigne još ambiciozniji cilj. Da do 2030. postane jedna od 10 najvećih globalnih ekonomija, kaže Hartarto. Štaviše, mogla bi postati četvrta najveća ekonomija do 2045. godine, dodao je on, navodeći prognozu britanske konsultantske kuće "Pricevaterhouse Coopers".

Multinacionalna banka "Standard Chartered" predvidjela je da će Indonezija ući u prvih pet ekonomija u narednih 11 godina, zauzimajući četvrto mjesto iza Kine, Indije i SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.