ODNOSI

SAD predlažu Rusiji pregovore o kontroli naoružanja

Moskva optužuje Vašington da je izmislio lažni izgovor za napuštanje sporazuma koji ionako želi raskinuti kako bi razvijao vlastite nove projektile

Moskva negira da sporni projektil, Novator 9M729 (SSC-8, po klasifikaciji NATO-a). Ilustracija

Avaz.ba

24.1.2019

SAD je Rusiji predložio pregovore o kontroli naoružanja na margini sastanka UN-a u Pekingu iduće sedmice, rekao je visoki dužnosnik Stejt departmenta, prenosi "Index.hr".

Državna podsekretarka Andrea Tompson (Thompson) kazala je novinarima da će se gotovo sigurno razgovarati o sporu oko hladnoratovskog sporazuma o ograničavanju projektila srednjeg dometa (INF).

Vašington je najavio da će se povući iz tog sporazuma optužujući Moskvu da je testirala i rasporedila novi krstareći projektil koji krši njegove odredbe.

Moskva negira da sporni projektil, Novator 9M729 (SSC-8, po klasifikaciji NATO-a), dometa od 500 do 5.500 kilometara, krši INF, koji zabranjuje objema stranama da raspoređuju projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi. 

Tvrdi da taj projektil zbog svojeg dometa nije obuhvaćen INF-om i optužuje SAD da je izmislio lažni izgovor za napuštanje sporazuma koji ionako želi raskinuti kako bi razvijao vlastite nove projektile.

SAD je iznio Rusiji prijedlog da se provede "pouzdano" testiranje dometa projektila, no Moskva to nije prihvatila. SAD planira napustiti INF 2. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.