HAOS Nova faza političke neizvjesnosti

U toku antivladinih protesta u Venecueli 12 poginulih

Zatražen odlazak socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura

Avaz.ba
24.01.2019 18:54

Protesti u Venecueli

Foto: Vox

Najmanje 12 osoba poginulo je tokom talasa antivladinih protesta i nereda u Venecueli, saopćila je nevladina posmatračka grupa.

U siromašnim naseljima Karakasa noćas je treću noć zaredom bilo pljački i sukoba demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti. 

Venecuela je utonula u novu fazu neizvjesnosti poslije jučerašnjih demonstracija na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.  

Tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsjednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova "diktatura".

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty international" pozvala je Madura da uvaži prava demonstranata i da momentalno ukloni iz vojske i policije sve pripadnike umiješane u represiju nad građanima.

Rusija, Kina, Turska, Iran i Sirija podržale su predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Samoproglašenog predsjednika te zemlje Huana Gvaida priznale su SAD, dok su generalni sekretar UN i Evropska unija pozvali na dijalog i politički proces za izlazak iz krize.

NA VRH