PLAN

Europarlamentarci pozvali države članice da uplaćuju više novca u budžet EU

Novi višegodišnji finansijski okvir (VFO) Evropske unije treba oslikavati prioritete

EU raspravlja o visini finansija. Arhiv

Avaz.ba

24.1.2019

Novi višegodišnji finansijski okvir (VFO) Evropske unije treba oslikavati prioritete EU u cjelini, potaknuti ulaganja i učiniti Uniju konkurentnijom, smatraju zastupnici Evropskog parlamenta te pozivaju na veće uplate država članica u budžet EU.

- Rasprava o VFO-u nije samo rasprava o novcu, već o tome želimo li više ili manje Evrope - utvrdio je poljski zastupnik Jan Olbriht (Olbrycht) na okruglom stolu posvećenom budžetu EU, održanom ove sedmice u Evropskom parlamentu u Briselu.

Razlika između nacionalnih budžeta i novog višegodišnjeg budžetskog okvira jest što je VFO usmjeren na investicije i u njemu se postavljaju prioriteti finansiranja na razini Evropske unije, dok su nacionalni budžeti većim dijelom usmjereni na finansiranje javnih službi i sistema socijalne skrbi.  

Ukupan iznos VFO za tekuće razdoblje 2014.-2020. iznosi 1082 milijarde eura. Prijedlog Evropske komisije za novo razdoblje iznosi 1135 milijardi eura, dok se Evropski parlament zalaže za ukupan iznos od 1324 milijarde eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.