JUŽNA AMERIKA

SAD žele da prihodi od venecuelanske nafte idu novom predsjedniku

Ovo će svakako značajno ojačati Guaida, opozicionog vođu i čelnika Kongresa koji se u srijedu proglasio privremenim šefom države

SAD: Žele prekinuti dotok novca izoliranom predsjedniku Nikolasu Maduru. AFP

Avaz.ba

24.1.2019

SAD žele osigurati da prihodi od venecuelanske nafte idu opozicionom vođi Juanu Guaidu, koji se proglasio privremenim predsjednikom, te da se prekine dotok novca sve više izoliranom predsjedniku Nikolasu Maduru (Nicolas), rekao je visoki američki dužnosnik, prenosi "Index.hr".

Te riječi pokazuju da Vašington želi ići mimo uobičajenih diplomatskih mjera i pokušat će prekinuti dotok sredstava Madurovoj vladi koja se ionako bori s neplaćenim računima i vjerovnicima koji traže svoj novac.

To će svakako značajno ojačati Guaida, opozicionog vođu i čelnika Kongresa koji se u srijedu proglasio privremenim šefom države, te odmah dobio potporu SAD kao i zemalja u regiji. 

Ono na što se danas fokusiramo je prekinuti izvore prihoda nelegitimnom Madurovom režimu - rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) novinarima u Bijeloj kući.  

Bolton je kazao da je proces vrlo kompliciran i da dužnosnici još uvijek razmatraju kako to izvesti. Venecuela je prva izvoznica nafte u Latinskoj Americi.   

Ta karipska država površine 916.445 kvadratnih kilometara i s gotovo 32 miliona stanovnika (po podacima Svjetske banke iz 2017.), jedna je od dviju latinoameričkih članica OPEC-a. Ima dokazane rezerve nafte u iznosu od 302,25 milijarda barela, najviše na svijetu. 

Juan Guaido, predsjednik venecuelanskog parlamenta u kojemu većinu ima opozicija, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje. 

Američka administracija objavila je da priznaje opozicionog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Donald Tramp (Trump) je kazao kako SAD priznaju Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu "nelegitimnom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.