SVIJET

Kraljica Elizabeta britanskim političarima poslala šifriranu poruku o Brexitu

Trebaju riješiti krizu, koja je petu najveću ekonomiju svijeta dovelo do ruba

Kraljica Elizabeta. AFP

Avaz.ba

25.1.2019

Kraljica Elizabeta (Elizabeth) poslala je danas podijeljenoj britanskoj političkoj eliti dobro šifriranu poruku o Brexitu, pozvavši zastupnike da nađu zajednički jezik i sagledaju širu sliku kako bi riješili krizu.

Dok sat otkucava vrijeme do 29. marta, zakonskog roka za izlazak Velike Britanije iz EU, zemlja je u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća, mučeći se oko toga kako, i hoće li uopće, napustiti evropski projekt kojem se priključila 1973.

Elizabeta (92) nije direktno spomenula Brexit u godišnjem obraćanju Ženskom institutu u Norfolku, nego je istaknula da se svaka generacija susreće s "novim izazovima i prilikama".

- I dok tražimo odgovore na izazove modernih vremena, ja sam za iskušana rješenja - da razgovaramo, uvažavamo različita mišljenja, tražimo zajednički jezik i da nikada iz vida ne ispustimo širu sliku - rekla je kraljica.

Iako indirektno, kraljica je prenijela svoju poruku i njena izjava signal je političarima da riješe krizu koja je petu najveću ekonomiju svijeta dovelo do ruba.

- Ona je monarh koji zlatne standarde postavlja već gotovo 67 godina, a ovo je posebno osjetljiv trenutak. Mislim da je veoma važno ono što je rekla i kako je rekla - rekao je historičar Piter Henesi (Peter Hennessy).

Bekingemska palača nije kroz britanske medije željela komentirati koji je značaj kraljicinih izjava. Na naslovnici Timesa piše: "Kraljica poručila političarima: Prestanite se svađati oko Brexita."

Kao državni poglavar, kraljica mora biti neutralna u javnosti i ne može glasati. Na referendumu o nezavisnosti Škotske 2014. biračima je na vrlo suptilan poručila da dobro razmisle o svojoj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.