NJEMAČKA

Članovima stranke AfD zabranjen pristup komemoraciji žrtvama holokausta

Izrazili čuđenje zbog reakcije Uprave spomen područja Buhenvald

Sa prijašnjih komemoracija u Buhenvaldu. Agencije

Agencije

25.1.2019

Uprava spomen-područja koncentracijskog logora Buhenvald proglasila je zastupnike desne, populistički orijentirane Alternative za Njemačku (AfD) nepoželjnima na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama holokausta, saopćeno je danas.

- Fondacije "Buchenwald" i "Mttelbau-Dora" smatraju da predstavnici AfD-a ne mogu učestvovati na komemoracijama u spomen-područjima toliko dugo dok se vjerodostojno ne ograde od antidemokratskih, historijsko-revizionističkih i huškačkih pozicija unutar vlastite stranke - stoji u saopćenju uprave. Komemoracija u Buhenvaldu bi se trebala održati danas.

U saopćenju se nabrajaju brojni primjeri u kojma su političari AfD-a iznosili ocjene koje idu u smjeru revizionizma, a posebno se ističu istupi predsjednika ogranka AfD-a za saveznu pokrajinu Tirinška Bjorna Hoekea (Bjoern Hoecke), koji je ujedno i predvodnik ekstremno desnog krila stranke.

Hoeke je u nekoliko navrata zatražio „obrat od 180 stepeni“ kada je u pitanju historijsko sjećanje na nacionalsocijalizam, a spomenik žrtvama holokausta u Berlinu nazvao „sramotnim spomenikom“.

U saopćenju se navodi i da je predsjednik AfD-a Aleksander Gauland (Alexander) još prošlog vikenda prisustvovao sastanku jedne radikalno desne skupine.

AfD za Tirinšku je izrazio čuđenja zbog reakcije uprave spomen-područja Buhenvald.

- Mi smo proteklih godina pokazali da nam je važno da se žrtve nacionalsocijalizma ne instrumentaliziraju u političke svrhe - saopćio je zastupnički klub AfD-a u parlamentu Tirinške, savezne zemlje u kojoj se nalazi Buhenvald.

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka odnedavno prati djelovanje AfD-a zbog ekstremno desnih i antidemokratskih stajališta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara, u spomen na 6 miliona Židova ubijenih u holokaustu u doba nacizma.

U nedjelju će se, kao i svake godine, širom Njemačke održati komemoracije u spomen na žrtve holokausta.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.